Mariska, persoonlijk ondersteuner GGZ

“Onze bewoners hebben veel talenten. Wij halen dat graag bij hen naar boven.”

Het verhaal van Mariska de Jonge, persoonlijk ondersteuner GGZ op woonlocatie Kick Wilstraplantsoen.
 

Uniek

"Ik werk op het Kick Wilstraplantsoen in Almere. Het Kick Wilstra is een woonvoorziening voor mensen met schizofrenie. Het is al in 2005 opgezet vanuit een ouderinitiatief, wat echt uniek is in Nederland! Onze bewoners hebben dezelfde intelligentie als jij en ik en waren misschien net begonnen aan een opleiding of met werken toen ze te maken kregen met de ziekte. Tussen de 18 en 24 jaar, zo rond het einde van de puberteit, ontstaan de eerste problemen."

"Ik ben hier eigenlijk bij toeval terecht gekomen. Ik zocht een baan in de buurt, het liefst onder schooltijd. Dat kon bij Triade, ik ben toen begonnen als zorgassistent. Dat was erg leuk. Na een tijdje heeft Triade mij gevraagd SPH te gaan doen en daarna GGZ agogiek, dat heb ik gedaan. En nu ben ik persoonlijk ondersteuner."

Vertrouwen

"Onze bewoners horen stemmen, een soort monoloog in hun hoofd die meestal negatief is. Er is geen gesprek mogelijk met de stemmen. De bewoners gebruiken medicatie en volgen waar nodig cognitieve gedragstherapie. Er wordt hen door ons als begeleiding geleerd navraag te doen wanneer ze gekke dingen horen. Ze hebben ook geleerd om ons antwoord vervolgens te accepteren."

Stigma

"Wanneer ik vertel wat voor werk ik doe, reageert mijn omgeving nogal eens in de trant van: ‘pfft, dat is heftig’. Ik leg ze dan uit dat het helemaal niet zo heftig is. Je kunt normale gesprekken met onze bewoners voeren. Het zijn mensen zoals jij en ik."

Talent

"De methode die we gebruiken heet ‘Rehabiliteit en Herstel’. Het draait daarbij helemaal om het herstel van sociale rollen. Genezing is helaas niet mogelijk. Het is daarom belangrijk dat mensen zelf invloed op hun leven kunnen uitoefenen en kunnen meedoen in de maatschappij. We kijken samen naar wat er al goed gaat, wat beter kan en hoe we dat gaan uitbouwen. Zo kunnen ze toch het onderste uit de kan halen."

"Onze bewoners hebben veel verschillende talenten. We halen dat graag bij hen naar boven. Zo zijn er bijvoorbeeld bewoners die prachtig kunnen schilderen! Het is echt een heerlijke plek hier."Benieuwd naar de mogelijkheden binnen Triade? Bekijk hier ons actuele vacatureaanbod.