Rick is al jaren een vast gezicht in de centrale cliëntenraad van Triade. Wie is hij? Wat is zijn in rol in de raad? En welke onderwerpen staan er op de agenda?
Ruim tien jaar geleden reisde Rick zijn ouders achterna van Amsterdam naar de Polenstraat in Almere. Hij is Amsterdammer in hart en nieren en Ajax is zijn favoriete club. Muziek staat hoog op zijn lijst met hobby’s – met name Nederlandstalige muziek.
Afgelopen winter vierde Rick zijn vijftigste verjaardag. “Helaas kon het door corona geen groot feestfestijn worden, maar met alle aandacht die ik heb gekregen van medebewoners, familie en medewerkers was het toch een bijzondere dag”.

Uitdagender en interessanter

Rick zit al jaren in de cliëntenraad. Toen hij pas bij Triade was, zat hij in de lokale én de centrale cliëntenraad. Dat was iets te veel van het goede. “Ik heb gekozen voor de centrale raad (CCR), omdat daar veel breder over diverse onderwerpen wordt gesproken. In plaats van over je directe omgeving gaat het over de hele organisatie en over alle bewoners. Dat maakt de uitdaging groter en interessanter.”
“Mijn aandachtsgebied binnen de CCR is kwaliteit en zorg. Ik let op de kwaliteit van de dienstverlening op het gebied van wonen en dagbesteding.” Lievelingsonderwerp van Rick zijn de nieuwbouwprojecten. “De ontwikkeling van nieuwe locaties en wat daarbij komt kijken, vind ik heel interessant.”

Corona op de agenda

Een onderwerp dat elke maand op de agenda van centrale raad staat, is corona. “We volgen hoeveel besmettingen er zijn en welke locaties in quarantaine zijn. Samen met de bestuurders spreken we bijvoorbeeld over de uitdagingen die dit met zich meebrengt, zoals de druk op de medewerkers en de aandacht voor de zorg. Zelf ben ik inmiddels, net als de meeste bewoners, gevaccineerd. Dat geeft me een veilig gevoel.”
De CCR vergadert eens per maand. Sinds corona is dit vooral online. “In het begin vond ik het nog wel leuk, maar inmiddels mis ik het persoonlijke contact wel. Het is veel prettiger elkaar te zien en in het echt te spreken. Dan heb je vaak toch wat andere gesprekken met elkaar.”

Geheimhouding

Rick deelt de informatie uit de cliëntenraad met zijn medebewoners. Dat doet hij tijdens het bewonersoverleg. “Soms kan dit niet, wanneer een stuk nog vertrouwelijk is. Dat kan pas na een definitief akkoord. Een geheim bewaren kan ik als de beste.”

“Natuurlijk proberen medebewoners wel eens wat te ontfutselen, maar ze hebben geen schijn van kans. Pas als de voorzitter aangeeft dat het openbaar is, vertel ik het bij het bewonersoverleg.”

Brede betrokkenheid

Rick leert veel van de rol die hij heeft in de Cliëntenraad. “Ik onthoud heel veel van wat er wordt gezegd. En ik ontmoet medebewoners uit andere regio’s. Via de cliëntenraad ben ik veel breder bij de organisatie betrokken.”
“Om de maand schuift de Raad van bestuur bij ons aan voor overleg. We praten over actuele onderwerpen en keuzes die gemaakt worden. Soms worden we verrast met een besluit dat vooraf niet besproken is met de CCR. Ze vergeten wel eens ons vooraf te betrekken. Daar spreken we dan over in ons overleg. Alles is bespreekbaar en dat is heel fijn.”

Nog zeven jaar

“Na overleg met de bestuurders mag ik de komende jaren nog lid blijven van de CCR. Daar ben ik heel blij mee en trots op!”

Heb je nog vragen over de rol van Rick in de Cliëntenraad? Neem dan gerust contact met hem op. Dat doe je door een bericht te sturen naar redactie@triade-flevoland.nl.