Op locatie Geldersehout in Lelystad werken ze al jaren met Familienet. Het is dé manier om berichten met elkaar te delen. Begeleiders delen berichten met de familie. Maar het werkt ook andersom. Als een cliënt thuis is, kan de familie de belevenissen van de dag delen. Zo zijn de begeleiders meteen op de hoogte. Dat maakt de aansluiting bij de beleefwereld van de cliënt makkelijker.

Leuke momenten

Silvia Hiemstra, begeleider op de groep van Riemer Holwerda, stuurt regelmatig berichtjes aan de familie. Silvia: “Ik maak foto’s van leuke momenten. Die deel ik met de familie. Dit vergroot de wederzijdse betrokkenheid bij de dagelijkse dingen.”

Snel lezen

Familie Howerda
De familie Holwerda is fanatiek met Familienet. Niet alleen vader Tjalling, maar ook moeder Ali en de zus en broers van Riemer. Tjalling: “Als er een bericht is, krijgen we een e-mail. Wij lezen het eigenlijk altijd snel en sturen dan even een berichtje terug. Dat is voor iedereen leuk. Het gaat makkelijk vanaf je mobiel. Die heb je altijd bij de hand. Vaak zijn de broers en zus van Riemer nog sneller met reageren dan wij.”

Dagje thuis

Moeder Ali vertelt dat het gezin hecht is. “Zelfs de neefjes en nichtjes lezen mee. Riemer hoort erbij en komt vaak een dagje naar huis. In de tijd van het coronavirus was dat lastig, maar gelukkig is er nu weer meer mogelijk.”

Familienet in de praktijk

Meestal worden foto’s en filmpjes vanaf een mobiel gedeeld. De groepsmobiel wordt hiervoor steeds vaker gebruikt. Soms maakt Silvia ook een foto of filmpje met haar eigen mobiel. De familie vindt dat geen probleem.
Familienet maakt de connectie met de ouders of familie sneller en eenvoudiger. Zo zijn de familieleden meer betrokken bij de dag van de bewoner en kunnen zij alledaagse dingen meebeleven. Familie Holwerda: “Vroeger hadden we het schriftje dat elke dag met Riemer meeging. Nu hebben we Familienet.” 

De spelregels van Familienet

Met Familienet kunnen de begeleiders en familieleden van bewoners of cliënten veilig, online en snel met elkaar communiceren. Bij het gebruik van Familienet is het belangrijk dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt. We voeren bijvoorbeeld geen discussies op Familienet. En we letten goed op de privacy van de bewoner en medebewoners. Groepsberichten worden alleen gebruikt als alle bewoners gebruikmaken van Familienet.