In 2016 was Heidi, cliënt met een verstandelijke beperking, nog doodongelukkig. Sinds ze regelmatig met haar therapiepaardjes en therapiehond wandelt, voelt ze zich beter. “Na elk bezoek zien we een blije, open en ontvankelijke Heidi”, vertelt gedragsdeskundige Erik Robertson van Triade Gelderse Hout in Lelystad.
Van wantrouwen naar vertrouwen


Met haar verstandelijke beperking doet Heidi al jaren een beroep op de ondersteuning van Triade. "In 2015 ging het zelfs zo goed dat ze – met hulp van Triade – op zichzelf zou gaan wonen”, vertelt Erik. “Maar in 2016 veranderde dat. Regelmatig was ze zichzelf niet meer. Schoppen, slaan, kapot meubilair – niemand was blij met die situatie. Heidi niet – ze was doodongelukkig – en de begeleiders ook niet – het team was overbelast.” 

Hoe dat komt? “Dat weten we niet precies. Ze volgde in 2016 voor de eerste keer EDMR-therapie om een traumatische ervaring uit haar jeugd te verwerken. Tegelijkertijd kreeg ze die zomer een soort van TIA, waarna ze een paar dagen niet anders kon dan brabbelen. Wat er nou precies voor gezorgd heeft dat haar gedrag zo veranderde, dat weten we niet.”

Zoektocht naar juiste therapie

Tijdens twaalf weken van crisisopvang in 2018 kwam ze, mede door de juiste medicatie, weer tot rust. Erik: “Om haar bij terugkomst een goede ondersteuning te bieden, ben ik op zoek gegaan naar een therapie die haar zou kunnen helpen om zich beter te voelen. Dat was een flinke zoektocht. Uiteindelijk kwam ik uit bij de therapie met honden en minipaardjes.”

“Bij oorlogsveteranen die in de oorlog zwaar getraumatiseerd zijn, blijkt de therapiehond wonderen te doen. Ook bij cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag blijkt het contact met dieren een goede uitwerking te hebben. Dieren tonen onvoorwaardelijke liefde en helpen het basisvertrouwen te herstellen.” Het contact met hond Jozy pakte van meet af aan goed uit.” Heidi vertelt: “Sophia komt hier nu twee keer in de week langs. Ik wandel met haar, ik knuffel haar en ik borstel haar.”

Kennismaking met James Bont en Marshmallow

Ook de therapiepaardjes waren vanaf dag één een groot succes. “Bij binnenkomst was er meteen een klik tussen Heidi en de paardjes James Bont en Marshmallow. Ze raakte de paardjes meteen aan – huidcontact is belangrijk – en er was meteen vertrouwen.”
Heidi geniet van het wandelen, aaien en knuffelen van de paardjes: “Dieren geven je een goed gevoel. Ze geven je liefde en aandacht. Mensen kunnen je pijn doen, dieren niet.” Erik ziet dat Heidi letterlijk opfleurt na een bezoek van hond en paardjes: “Al bij de eerste keer kwam ze opeens dichter bij me zitten. Je ziet dat het vertrouwen groeit.”
 

 “Mensen kunnen je pijn doen, dieren niet. Ik voel me veel beter.” aldus Heidi
Blij en open

Nu gaat Heidi iedere twee weken op pad met de paardjes, begeleid door een van de Triade medewerkers en de twee begeleiders van de paardjes. Erik vertelt: “We zien een blije, open en ontvankelijke Heidi. Ze voert hele gesprekken over haar verleden met de begeleiders en voelt zich verantwoordelijk voor de paardjes. Ze zorgt goed voor ze en borstelt ze heel nauwkeurig.”
Bij elk bezoek komen de paardjes Heidi in haar kamer ophalen. Hoe zit het dan met de hygiëne? “Deze minipaardjes zijn niet alleen heel lief en empathisch, ze zijn ook goed getraind. Zo kunnen ze buiten op commando plassen. Verder zijn hun hoefjes met een speciale lak bewerkt. Zo kunnen de begeleiders de hoefjes makkelijk schoonmaken voor de paardjes de woning betreden.”

Unieke zorg

De therapie met de hond en de minipaardjes is niet direct voor iedereen weggelegd. Erik legt uit: “Je moet daarvoor meerzorg aanvragen bij de zorgverzekeraar.” Vanwege de goede ervaringen hoopt hij wel dat de therapievorm breder beschikbaar wordt. De goede uitwerking van dieren kennen we vooral van de zorgboerderij. Maar deze vorm van therapie is vrij uniek in Nederland. Ik hoop dat we nog meer cliënten hiermee een betere kwaliteit van leven kunnen bezorgen.” 

Ook aan de slag bij Triade?
Wil jij meer weten over de mogelijkheden voor jou bij Triade? Ga naar 'week van de MVG'.