De vurige wens om een kaars te maken in de vorm van de Poldertoren is vervuld. Dankzij een samenwerking tussen Kleurkracht en BiblioLab kan deze markante watertoren nu bij iedereen in de woonkamer ‘shinen’. Het bleek een proces van overpeinzen en uitproberen.

De poldertoren kan nu legaal in brand worden gestoken 

Vorig jaar sprak Kleurkracht, sociale onderneming van Triade gevestigd in het Flevomeer bibliotheek te Emmeloord, de wens uit een poldertorenkaars te willen ontwikkelen. De kaarsenmakers van Kleurkracht waren al enige tijd op zoek naar de mogelijkheid om een ​​gietmal te ontwikkelen van deze markante watertoren in Emmeloord waarmee zij in het kaarsenatelier aan de slag konden.
Op het moment dat de begeleiders van BiblioLab hoorden van het idee om de poldertoren als kaars te maken boden zij aan met hun programma's en 3D technieken hier samen de schouders onder te zetten.

Er werd gestart met produceren van een 3D-reproductie van de Poldertoren. Wat begint met een idee, wordt in een computermodel gezet dat vervolgens in 3D geprint kan worden. Dit model vormde de basis voor de gegoten gietmallen. Op basis van de gietmal is door medewerkers van Kleurkracht de poldertorenkaars in drie formaten gemaakt.
Het kostte de vereiste hoofdbrekens en uitprobeermomenten. Welk materiaal is geschikt om een ​​model mee te maken, welk materiaal kan de warmte van het te gieten kaarsvet aan… volop uitdagingen. Maar uiteindelijk met een resultaat om trots op te zijn.