Slimme uitvindingen kunnen het dagelijks leven van cliënten net iets beter of mooier maken. Erwin Pfeiffer volgt voor Triade Vitree de ontwikkelingen op de voet. Ook zorgt hij dat nieuwe uitvindingen en snufjes worden getest.

Hoe weet je precies wat er allemaal nieuw is?

“Ik zit in twee landelijke innovatienetwerken: het ene netwerk bestaat uit tachtig innovators die werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, het andere netwerk heeft met de jeugdzorg te maken. Binnen de netwerken houden we ons bezig met technische innovaties. Wat is er nieuw? Welke uitvindingen zijn succesvol? Wat hadden we beter niet kunnen doen? Voordeel van die netwerken is dat je niet allemaal het wiel opnieuw uitvindt.”
“Behalve naar wat collega-organisaties doen, kijk ik ook graag naar wat er buiten onze branche gebeurt. We zijn vaak geneigd om met onze vaste partijen te werken. Zij bieden misschien wel zorginnovaties, maar omdat daar het woord ‘zorg’ in voorkomt, zijn het vaak wel duurdere oplossingen. Echt innovatieve ideeën ontstaan als we samenwerken met andere branches.”

Welke ontdekkingen heb je inmiddels buiten de branche gedaan?

“Ik ben enthousiast over ‘data science’. Dat is een redelijk nieuw begrip in de zorg. Door verschillende gegevens aan elkaar te koppelen en te bestuderen, kom je tot nieuwe inzichten. Om een voorbeeld te geven: mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag kunnen vaak niet praten en aangeven wat er aan de hand is. Door allerlei informatie over hun omgeving en hun dagelijks leven te verzamelen – bijvoorbeeld over de temperatuur in huis en de hoeveelheid licht, over wat iemand gegeten heeft, en over iemands slaapgedrag – kunnen we hen mogelijk beter begrijpen en de zorg beter op hen afstemmen.”
“Op één locatie gaan we hier een test mee doen. Betrokkenen maakten zich eerst nog wel zorgen over de privacy – en dat is ook logisch. Door in gesprek te gaan met een specialist uit die wereld hebben ze een beter inzicht gekregen in de mogelijkheden en in hoe we dat op een veilige manier gaan doen. Na het gesprek waren de betrokkenen ervan overtuigd: ‘Dit moeten we doen!’. De proef start binnenkort.”

Met welke noviteiten zijn jullie nog meer bezig?

“Voor mensen met een verstandelijke beperking hebben we op één Triade-locatie nu een Sensiks-cabine geplaatst. Cliënten gaan met een VR-bril op hun hoofd in de cabine zitten. In de bril verschijnen beelden van buiten. Bijvoorbeeld van een bos. In de cabine horen ze dan het geluid van het bos, ruiken ze de frisse lucht en voelen ze de wind waaien. Alsof ze er middenin zitten. Zelfs de temperatuur kan worden aangepast.”
“Zo’n cabine is meer dan alleen een mooi speleding. Doordat de zintuigen worden geprikkeld, beïnvloed je de alertheid van de cliënt. Ook kunnen cliënten zich meer ontspannen voelen na een bezoek aan de cabine. Tegelijkertijd is het ook handig: met een rolstoel naar het strand is moeilijk, maar met de Sensiks kunnen we cliënten toch meenemen naar zee. Vier andere zorgorganisaties hebben de Sensiks ook aangeschaft. We leren van elkaar en delen de content – wat er te zien is.”

Welke innovaties zijn er in de jeugdzorg?

“Niets is zo vervelend voor kinderen, jongeren, familieleden en medewerkers dan een crisissituatie. Om confrontaties te voorkomen, is het belangrijk dat begeleiders het hoofd koel houden. Om hen daarbij te helpen, is er nu een apparaatje dat het stressniveau meet. Gaan de hartslag en ademhaling omhoog, dan krijgt de begeleider een waarschuwing. Het teken om even een pas op de plaats te maken. Zo komt de begeleider uiteindelijk rustiger over bij de cliënt. We onderzoeken nu of we bij Vitree met deze apparaatjes aan de slag gaan.”
“Ook binnen de pleegzorg komt nieuwe technologie goed van pas. De eerste weken bij een pleeggezin zijn vaak de moeilijkste. Daar zie je het vaak misgaan, met uitplaatsing tot gevolg. Daarom is er nu een app die Happy Hall heet: bij thuiskomst vult ieder gezinslid in hoe hij of zij zich voelt. Ben je moe? Heb je een zware dag gehad? Door meer van elkaar te weten, kunnen gezinsleden beter met elkaar rekening houden. Of we de app bij Vitree introduceren, is nog even de vraag. Mogelijk starten we met een test van de app.”

Innovaties kosten geld. Kunnen we dat niet beter aan de zorg besteden?

“Als we het dagelijks leven van onze cliënten ook maar enigszins kunnen verbeteren, dan is zo’n innovatie iedere cent waard. Tegelijkertijd geldt: minder probleemgedrag is ook prettiger werken voor onze begeleiders. Mogelijk kun je begeleiders ook efficiënter inzetten. Enerzijds verdient de innovatie zich daarmee zelf terug. Anderzijds is dat ook nodig, omdat er steeds minder zorgpersoneel beschikbaar is.”
“Soms moet ik de organisatie nog wel overtuigen om te investeren in innovaties, maar dit lukt steeds vaker. Daar word ik niet alleen blij van, het is ook goed nieuws voor onze cliënten.”