De oude eettafel in de gezamenlijke huiskamer aan de Stavorenstraat in Lelystad was echt aan vervanging toe. Bewoners Ali, Junny en Dean en begeleiders Jack en Marit gingen samen de uitdaging aan om zelf een nieuwe te maken.
De Stavorenstraat is een plek waar dertig bewoners met GGZ-problematiek een eigen woning hebben en waar de begeleiding 24 uur per dag aanwezig is. De begeleiders ondersteunen de bewoners op alle levensvlakken, waar nodig en op maat.

De inloop van de Stavorenstraat is de gezamenlijke huiskamer van deze locatie. Hier wordt gegeten, vergaderd en worden spelletjes gedaan. Het is hét centrum van de straat. In de open keuken wordt samen met en door bewoners gekookt. Wie wil, kan mee-eten. Bewoners moeten zich wel even aanmelden.

Plan voor een nieuwe eettafel
Jack Mantel, begeleider wonen en dagbesteding, vertelt dat er eerst een tafel van steigerhout stond. “Een prima tafel maar die was op de langere duur niet schoon te houden. Dus moest er een nieuwe tafel komen, van hetzelfde formaat, met net zoveel zitplaatsen.”

Via internet en Facebook ontstond het idee om samen met de bewoners een nieuwe tafel te maken. Dat plan is verder uitgezocht en manager Els Bazin heeft akkoord gegeven op de aanpak en aanschaf van de materialen. “Het is ons gelukt om een echte houten plank te kopen, ruw en met de boomschors er nog aan.”

Schuren, lakken en lassen
In de coronatijd hebben bewoners Ali, Junny en Dean en begeleiders Jack en Marit elke donderdag aan de tafel gewerkt. “Dat was schuren, lakken, schuren, lakken tot een superglad tafelblad ontstond.” Dean bleek zelfs te kunnen lassen. “Daarmee was de laatste hobbel genomen. Een stalen frame en stalen poten maken de tafel tot een robuust en heel praktisch meubel. Een echte blikvanger!”

Jack legt uit: “De bewoners van de Stavorenstraat hebben een lange zorgachtergrond. Voor hen is dagritme, bezig zijn en op de juiste tijd rust nemen belangrijk. Regulier werk lukt voor enkele bewoners wel, maar andere hebben moeite met de verplichtingen die dat met zich meebrengt. Maar zinvolle dagbesteding en werk is erg belangrijk voor de gezondheid van iedereen. Zo is het idee van houtbewerking ontstaan.”


Enthousiasme voor houtbewerking
Jack vindt houtbewerking zelf heel leuk en heeft enkele bewoners hiermee aangestoken. Om zo praktisch mogelijk een fijne werkplaats te creëren, is de samenwerking gezocht met locatie Varyo aan de Grietenij. “Samen delen we de apparatuur en machines. En we vullen elkaar aan.”

Nieuwe dingen leren
Elke deelnemer heeft zijn of haar eigen kennis, en die wordt ingezet. Jack en Marit zijn niet de baas maar steunen en leren de deelnemers nieuwe vaardigheden aan. “Sommige hoef ik niets te vertellen, andere zijn nieuwsgierig en willen proberen. Alles kan en elke uitdaging is er één”, vertelt Jack. Begeleiders Jack en Marit hebben er lol in. Steeds meer potentiële opdrachtgevers weten de Stavorenstraat te vinden via mond-tot-mondreclame of Facebook. Ook intern via Triade Vitree – centraal of via collega’s – komt de vraag binnen of de bewoners iets kunnen maken. “Maar… er mag geen druk zitten op de levertijd, want dat is lastig voor de bewoners. Het eindresultaat telt!”  

Samenwerken met passie
De eettafel in de inloop is een supermooi resultaat van samenwerken en passie. Ieder kon een eigen bijdrage leveren en andere bewoners van de straat genoten daarvan mee. In augustus start de locatie met een zelfstandigheidstraining.

“De eerste stap is leren koken, voor wie het nog niet kan, of anderen helpen bij het leren koken. Dan wordt het wekelijkse menu anders. Samen koken met een bewoner en dan samen aan deze supertafel ervan genieten – dat is pas een mooi resultaat!”  

Meer informatie? Kijk op de facebookpagina Activiteiten Centrum Stavorenstraat.