Mail je wel eens met medewerkers van Triade Vitree, Vitree of Triade? Wees dan extra alert bij het behandelen van je e-mail. De digitale werkomgeving van onze organisatie heeft namelijk last van een virusaanval. Dus mail je iets belangrijks naar ons? Check dan per telefoon of WhatsApp of je bericht is aangekomen.

Wat is er aan de hand?

Triade Vitree heeft last van een aanval door het Emotet-virus. Het speelt ook bij de andere zorgorganisaties van de Carante Groep, het samenwerkingsverband dat de ICT verzorgt. Je hebt misschien gemerkt dat in de afgelopen weken vreemde mailtjes met een besmette bijlage rondgingen.

Maatregelen

Carante Groep werkt op volle kracht aan de bestrijding van het virus. Zo zijn er binnen de hele Carante Groep 100 miljoen e-mailberichten gescand en staat de beveiliging extra scherp afgesteld. Medewerkers van de zorgorganisaties en hun contactpersonen merken dat aan het e-mailverkeer: berichten komen vertraagd of soms niet aan. Wil je toch een bijlage mailen naar een medewerker van onze organisatie, stuur het dan als pdf. 

Ik heb een vreemde mail gekregen

Mogelijk heb je van ons een e-mail met een bijlage gekregen die erg lijkt op een mail die je een aantal maanden of weken geleden van deze afzender hebt ontvangen. Aan het mailadres van de afzender kun je zien dat de mail nep is.

Wat moet je doen?

  • Klik niet op de bijlage
  • Klik niet op eventuele links in de mail
  • Stuur de mail s.v.p. door naar valse-email@triadevitree.nl, liefst als bijlage. In deze handleiding lees je hoe je de valse mail als bijlage kunt versturen.
  • Gooi de valse mail weg
  • Leeg het postvak Verwijderde items
  • Heb je al op een link geklikt of de bijlage geopend?
  • Heb je al op een link geklikt of de bijlage geopend?

Als je een virusscanner gebruikt, dan heeft deze de bijlage waarschijnlijk wel herkend en behandeld als besmet bestand. Je krijgt dan een melding op je computer. Bij twijfel kun je de virusscanner op je computer een extra scan laten uitvoeren, om eventuele besmette bestanden te vinden en te verwijderen.

Tot slot

We hebben er alle vertrouwen in dat het probleem op korte termijn volledig is opgelost. De aanval is in elk geval getackeld. Onze excuses voor de overlast.