“De vreugde en trots van cliëntmedewerkers wanneer ze hun product in de winkel zien, dat geeft een goed gevoel.”

Het verhaal van Rob van de Ancker (48 jaar), MVO ondernemer bij Naturalflowercards.nl.

Van China naar Emmeloord

"Vroeger, dan praat ik over 10 jaar geleden, haalden wij al ons drukwerk uit China. Het leek ‘living in the fast lane’, elke maand in het vliegtuig voor zaken. Maar het is slopend en vermoeiend. Bovendien hollen we onze maatschappij uit door alle productie naar lagelonenlanden te verplaatsen. Dat is een actueel thema. Zo wilde ik in ieder geval geen zaken meer doen. Dus heb ik mijn kaarten opnieuw geschud."

Producten met een verhaal

"Sinds 2015 is de Participatiewet van kracht. Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen, met en zonder beperking, werk vinden bij een gewone werkgever. Mijn doel is verantwoord te ondernemen. Dat ik door een bijdrage te leveren aan de uitvoer van de Participatiewet laat zien dat verandering mogelijk is is een mooie bijkomstigheid. We maken producten met een beleving én een verhaal. Wenskaarten met wat extra’s om zo meerdere zintuigen te prikkelen. Natuurlijk biedt dat zakelijk gezien ook onderscheidend vermogen. Want gewone drukkers zijn er genoeg."

"Dat betekent concreet dat we bijvoorbeeld thee toevoegen aan een wenskaart. Alleen miste ik de benodigde verpakkingslicentie. Toevallig liep ik in Emmeloord tegen Kleurkracht van Triade aan. Een locatie waar cliënten voor dagbesteding samenkomen. Zij verpakken en verkopen onder andere thee. Met de juiste HACCP certificering. Ik zag een kans en ben gaan bellen. Dat resulteerde in onze huidige samenwerking. Recent voegden we zeep toe aan het assortiment. Ik bedruk de doosjes, Kleurkracht verpakt het. Echt een oud Hollandse win-win situatie."

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

"Of ik tips heb voor ondernemers die ook maatschappelijk verantwoord willen ondernemen? Wat mij betreft zit de toegevoegde waarde in het lokaal, doordacht en terug naar de basis produceren. Dat is voor mij bevredigender dan meedoen aan de ‘ratrace’. Alles is, letterlijk, dichter bij huis."

"Natuurlijk loop ik aan tegen verschillen. We combineren toch profit en non-profit. Ik wil ook weleens sneller of meer. Maar met geduld kom je een heel eind. En, samen met je partner, in ons geval Triade, het project professioneel opbouwen en blijven ontwikkelen is zeker een succesfactor."

"Overall heb ik meer mensen om mij heen met waardering, plezier en positiviteit in hun werk."