"Ik ben trots op mezelf. Ik was bijna in tranen, ik had niet verwacht dat ik zo ver kon komen."

Het verhaal van Jantina Gehrels (27 jaar), cliënt bij Triade, werkzaam bij sociale ondernemingen Roest en het Eksternest. Heeft via Triade het basiscertificaat hygiëne behaald.

"Ik werk elke donderdag in de bediening bij Café Roest in Almere. Dat doe ik al jaren. Ik heet mensen welkom, neem hun bestelling op en breng deze naar hun tafel. Ik help onze gasten van begin tot einde, tot ze met een tevreden gezicht naar huis gaan. Dat is mooi om te zien."

"Bij Café Roest kon ik dingen leren tijdens mijn werk. Zo kon ik daar het certificaat hygiëne halen. Ik leerde bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om mezelf goed te verzorgen, want je moet natuurlijk netjes voor de dag komen voor de gasten. Zo moet ik voor ik naar mijn werk ga mijn tanden poetsen en mijn haren in een staart doen. Op het werk moet ik regelmatig mijn handen wassen en zorgen dat alle tafels netjes zijn."

Verder leren

"Bij het Eksternest ben ik op het moment ook bezig met het certificaat gastvrouw. Mensen welkom heten en de kaart uitleggen vind ik leuk. Ik vind het nog moeilijk om mensen met u aan te spreken. Dat gaat niet helemaal vanzelf en het voelt nog een beetje raar. Het opnemen van een tweede bestelling vind ik spannend. Daar ben ik samen met mijn begeleider mee aan het oefenen."

"Ik wil nog graag leren broodjes maken. Ik wil namelijk doorleren tot kok. Zo één met een muts, een hoge."

Trots op mezelf

"En nu? Nu ben ik trots op mezelf. Ik was bijna in tranen toen ik hoorde dat ik mijn certificaat had gehaald. Ik wist niet zeker of ik het wel ging halen. Ik zie het als bewijs dat ik mijn werk goed doe."

"Hij krijgt een mooi plekje in de woonkamer. In een lijstje, aan de muur."


Triade werkt voor de ontwikkeling van cliënten op de dagbestedingslocaties met certificaten. Stapsgewijs leren de cliënten omgaan met de dagelijkse praktijk en werken ze aan voorgeschreven doelen. Dit zijn competenties uit de horeca opleidingen MBO niveau 1, deze zijn herijkt naar Triade certificaten. Aan het begin van het jaar hebben 65 cliënten een certificaat ontvangen.