“We mochten de kleuren uitkiezen van de vloeren, gordijnen en muren."
Het verhaal van Freddy, bewoner van De Vermiljoen in Dronten

Eigen badkamer en keuken

Hij moest er even op wachten – al in 2016 werden de handtekeningen voor de nieuwbouw gezet – maar sinds 25 juni 2020 woont Freddy in zijn eigen appartement op de nieuwe locatie Vermiljoen in Dronten. Freddy woont samen met twaalf bewoners op de eerste verdieping en heeft een eigen badkamer en keuken. De andere twaalf wonen op de begane grond.
Tot eind juni woonde Freddy op de Drontense locatie Langstraat. Freddy zegt: “Die locatie was niet meer van deze tijd. Alles was best oud. Ik had daar een slaapkamer op zolder en moest gebruikmaken van de gezamenlijke doucheruimte en de gezamenlijke keuken. Nu heb ik een ruimere kamer met mijn eigen badkamer en mijn eigen keukentje.”

Wennen na de verhuizing

Freddy kijkt tevreden terug: “De verhuizing ging helemaal goed. We moesten zelf onze spullen inpakken en duidelijk onze naam op de dozen schrijven. Het grote werk deden de verhuizers. Op de dag van de verhuizing waren we er niet bij. Dus toen wij op de Vermiljoen aankwamen, stond alles alweer klaar.”
De overgang van Langstraat naar Vermiljoen was voor Freddy wel even wennen. “Er waren nog wat dingen die geregeld moesten worden. We hadden bijvoorbeeld op sommige plekken nog geen warm water, maar dat is opgelost.”

Meekijken en meepraten

Freddy en de andere bewoners waren allemaal nauw betrokken bij de bouw en de inrichting van de nieuwe locatie in Dronten: “Ik mocht de eerste paal van het gebouw slaan. Ook toen het hoogste punt was bereikt tijdens de bouw, waren we er allemaal bij. Die dag mochten we ook al binnen kijken.”
Alle nieuwe Vermiljoen-bewoners mochten meepraten over de inrichting van hun eigen kamer: “We mochten de kleuren uitkiezen van de vloeren, gordijnen en muren. Ik vind mijn kamer erg mooi geworden zo.”

Samen eten en zelf koken

Behalve de bewoners van Langstraat verhuisden ook de bewoners van Mergelland naar de Vermiljoen. “Verder zijn er nog een paar andere bewoners komen wonen. We ontmoeten elkaar vaak in de gemeenschappelijke huiskamer, waar we samen eten. Het is dan gezellig. We lachen veel met elkaar.”
Freddy is graag op zichzelf. “Vanaf volgende week begin ik met koken op mijn eigen kamer. Dan moet ik zelf de boodschappen doen. Als er hulp nodig is 'of als ik ergens mee zit', dan zijn de begeleiders altijd dichtbij."

Werken, tuinieren en schoonmaken

Als Freddy thuiskomt van zijn werk op de zorgboerderij in Lelystad, vindt hij het fijn om even te ontspannen op zijn kamer: “Ik vind het leuk om films te kijken. Ook werk ik graag in de tuin en in de schuur. Maar dat kan nog even niet. De tuin moet nog worden aangelegd.”
Net als in de tuin steekt Freddy ook in huis graag de handen uit de mouwen. “Als ik mee-eet in de gezamenlijke huiskamer, help ik met het dekken van de tafel en het afruimen. Ook maak ik mijn eigen kamer schoon. Nu het allemaal nieuw is, ben ik er extra zuinig op.”

Meer informatie over 'zorg bij individueel wonen'.