“Kijken hoe alles groeit en bloeit, dat vind ik mooi.”

Het verhaal van Jeroen Koenraadt (55 jaar), meervoudig beperkt.

Accepteren van afhankelijkheid

“Sinds 12 jaar woon ik op een begeleid wonen locatie van Triade in Emmeloord. Ook mijn dagbesteding is op locaties van Triade. In het dagelijks leven ben ik afhankelijk van anderen en zit ik in een rolstoel. Mijn denken, spreken en handelen zijn traag. Mensen moeten echt wel de tijd nemen om met mij te praten. Ik ben er dankbaar voor dat mijn huisgenoten, begeleiders en andere deelnemers van de dagbesteding die extra moeite doen.”

Levensveranderend

“Ik ben opgegroeid op een boerderij omringd door dieren en natuur. Als middelste van een groot gezin met acht broers en zussen herinner ik me dat als een heerlijke tijd. Op vijfjarige leeftijd raak ik door een verkeersongeval gehandicapt. Hierdoor heb ik onder andere hersenletsel opgelopen. Dat was voor mij en ons gezin een grote klap.“

Goede begeleiding

“Gelukkig kon ik al vrij snel terecht op Maartenswouden in Drachten (een begeleid wonen locatie voor verstandelijk gehandicapten). Een opluchting en verlichting van de zorg voor mijn ouders. Zij hadden het al druk genoeg met de boerderij en het draaiende houden van het gezin. Maartenswouden is voor mij dan ook een cruciale plek en fase in mijn leven. Ik kon daar naar een speciale school en heb er veel geleerd. Uit die periode ken ik mijn vriendin Geertje.“

Er op uit

“Voor mij is contact met familie, vrienden en mensen onmisbaar en heel waardevol. Geertje en ik schrijven en bellen elkaar. Familie helpt ons regelmatig er een dagje op uit te gaan of een concert te bezoeken. Met de taxi kan ik zelf vanuit mijn woonlocatie naar de voetbalclub van mijn neven. Ik vind het leuk om bij hun wedstrijden te kijken. De meeste taxichauffeurs ken ik inmiddels wel dus dat komt altijd goed. Een van de bestuurders die me altijd naar mijn dagbesteding brengt zet zich tegenwoordig zelfs in als vrijwilliger bij Triade. Dat is toch geweldig.”

Tevreden met hoe het gaat

“Mijn zus heeft als mijn vertegenwoordiger veel vertrouwen in de zorg zoals die nu rondom mij is georganiseerd. Het is voor mijn familie een geruststelling om te zien dat ik bij Triade zo goed op mijn plek zit. De dagbesteding op de zorgboerderij doet me denken aan mijn jeugd. Kijken hoe alles groeit en bloeit. In de landwinkel kan ik in het contact met klanten mijn sociale kant ontplooien, een praatje of grapje maken. Dat vergroot mijn wereld. Ik vul op de boerderij, natuurlijk wel in goed overleg, zelf mijn dag in. Als lid van de lokale cliëntenraad praat ik bovendien mee over wat ik belangrijk vind en de toekomst van de dagbesteding. Het gaat goed met mij.”

“Het gaat goed met mij.”