“Fantastisch om als afdeling een activiteit te introduceren waar iedereen aan mee kan doen.”

Het verhaal van René Langeslag (54 jaar), coördinator van de afdeling Meedoen en Sport bij Triade.

Voor ieder wat wils

“Met onze afdeling ontwikkelen en introduceren we bezigheden voor de cliënten. Het is soms een hele kunst om iets te bedenken dat voor iedereen leuk en interessant is, aanzet tot beweging èn de sociale interacties bevordert. Het komt niet vaak voor dat wij een activiteit maken waar iedereen, zowel de deelnemers van de dagbesteding, hun familie en zelfs de begeleiding aan mee kan doen. Super om mee te maken dat dit met de Tovertafel is gelukt."

Meer mogelijkheden

“De mensen die gebruik maken van de dagbesteding van Triade hebben allerlei achtergronden. De een heeft een matige beperking, de andere een ernstige verstandelijke handicap. Er komen bewoners van Triade woonlocaties. Er komen ook cliënten die wel thuis wonen, maar gebruik maken van de dagbesteding.”

“Hierdoor is de groep van ongeveer 50 cliënten, die dagelijks op een activiteitencentrum van Triade samenkomt, heel divers en verschilt compleet in interesses en behoeftes. Aan de Tovertafel doen alle deelnemers naar eigen kunnen mee. Dat is echt uniek en geeft onder andere de beweegagogen, van de ROC opleiding, veel meer mogelijkheden met cliënten.” Naast dagbesteding kunnen ook cliënten die naar de vrijetijdsbesteding gaan, s avonds of in het weekend, ook gebruik maken van de tovertafel.

Techniek zorgt voor magisch tintje

“De Tovertafel is eigenlijk een digitaal spelletjesbord. Uit een kastje dat we aan het plafond bevestigen schijnen gekleurde projecties op de tafel. Dankzij infraroodsensoren, die hand en armbewegingen registreren, verandert het licht mee met hoe de cliënt het spel speelt. Het is zo geweldig om mensen hiermee bezig te zien en ze nieuwe dingen te zien ontdekken.”

“Zo stapte cliënt Saar in het positieve gevoel van haar jeugd toen het, in een spel, lukte bladeren bij elkaar te vegen met een stoffertje. Bewoner Kees enthousiasmeerde Joyce mee te doen met een digitaal spelletje zeepbellen prikken. Ze straalden van oor tot oor. Ook begeleidster Jorien deed een gouden vondst door de tafel juist weg te halen. Zo werd de grond het speelveld. Hanna zag daardoor plots, ondanks vergevorderde dementie, haar kans schoon een virtuele strandbal een enorme trap te verkopen. Heel bijzonder voor iemand die bijna geen prikkels meer registreert. De Tovertafel geeft positieve, vrolijke en aanstekelijke reacties en situaties.”

Samenbrengen van mensen

“Het mooie aan de Tovertafel is dat dit voor een heel grote groep cliënten interessant en boeiend is. Ook de familie en de begeleiders voelen die nieuwe dynamiek en doen mee. De Tovertafel brengt mensen, die anders nooit met elkaar in aanraking zouden komen, samen. En dat is natuurlijk super voor de sociale ontwikkeling. Om daar een bijdrage aan te mogen leveren, voelt top. ” 

 

 

Om privacyredenen zijn de namen van de cliënten in dit artikel geanonimiseerd.